Damiaanmuseum in Tremelo
Damiaanmuseum
Toen we vorig weekend aan het neuzen waren in Krokuskriebels voor een toffe gezinsuitstap, viel ons oog op het geboortehuis van Pater Damiaan in Tremelo. Onze kinderen voelden meteen een connectie. Op school wordt er namelijk elk jaar gewerkt rond de Damiaanactie. De keuze voor een leuke en leerrijke activiteit was dus snel gemaakt.
Damiaanmuseum Damiaanmuseum
Van bij het betreden van de koer kregen we dadelijk het gevoel op bezoek te komen bij de 'De Veusters'. Buiten het standbeeld en de kleine informatieve bordjes, geeft dit gezellig voortuintje nog niets prijs over wat er ons binnen te wachten staat. Wanneer de grote voordeur automatisch open zwaait en Jules en Paulien op deze uitnodiging ingaan, staan we aan de receptie van het museum.
Damiaanmuseum
Het boekje ‘Op stap met Damiaan’ is een leuke manier om het leven van Jefke (Jozef De Veuster) te leren kennen en onze leidraad voor een tocht in en rond het geboortehuis en museum.
Terwijl de audiogids ons extra informatie geeft en verhalen vertelt, lossen we de opdrachten op. Er moet worden gezocht, geluisterd, gelezen en nagedacht. Af en toe wordt er gevraagd wat jij denkt of voelt, wat in een museum zoals het deze toch voor een intensere beleving zorgt.
Damiaanmuseum
De ontdekkingstocht zit knap in elkaar. We beginnen bij een overzicht aan de hand van een tijdslijn. Dan stappen we binnen in het geboortehuis, waar we verhalen over zijn jeugd te horen krijgen. Als we in het museum belanden, komen we in Kalaupapa op het eiland Molokaï (Hawaï) aan. We horen de golven en het ruisen van de wind. Er komt zelfs een klein dansje in ons op (Nee, hier hebben we geen foto's van).
Damiaanmuseum Damiaanmuseum
In deze ruimte valt er heel wat te beleven. De interactieve schermen en de ‘wijs en luister momenten’ vallen in de smaak bij Jules en Paulien. Het duurt niet lang voor we helemaal opgaan in de sfeer van het verhaal. En zo komen we te weten hoe Jozef De Veuster, De Grootste Belg werd.
Damiaanmuseum
Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de Damiaanactie. Hier maken we kennis met drie sleutelfiguren, die elk vanuit hun standpunt vertellen hoe belangrijk het is om de strijd tegen lepra en tuberculose voort te zetten. Jules en Paulien herkenden de man op de puzzel onmiddellijk. Weten jullie wie dit is?
Damiaanmuseum
Buiten volgen we de wandeling, die Jefke aflegde om naar school te gaan. Onderweg komen we voorbij de kerk, de Dijle en het Damiaan woonzorgcentrum. Hier steken we nog even kaartje binnen. Deze kaartjes worden uitgedeeld aan mensen die weinig bezoek krijgen of het even wat moeilijker hebben.
Tot slot mogen we op zoek naar de schatkist waarin we een spel ontdekken uit Jefkes tijd. Wij hebben nog wat oefening nodig…
Damiaanmuseum

Praktisch:
Meer info over het Damiaanmuseum (Pater Damiaanstraat 37, 3120 Tremelo).
Krokuskriebels is een initiatief van de Gezinsbond waarbij 101 musea in Vlaanderen en Brussel de rode loper uitrollen voor gezinnen met kinderen tijdens de krokusvakantie.
Onze foto's zijn genomen met een Fujifilm X-T20 + Fujinon XF 18-55mm 2.8-4 verkrijgbaar bij BARTOK SHOP

Sneeuwpret in de Hoge Venen

Belevingscentrum '14-'18 Tildonk