Avontuurlijk kamperen en verfijnd dineren in Dilsen-Stokkem
Een avontuurlijk verblijf gecombineerd met verfijnd dineren
Wie mij een beetje kent en ziet dat ik op pad ben geweest met Kristof en Carlos weet dat het verhaal dat volgt doordrongen zal zijn van avontuur en fotografie. Echter deze keer gingen we voor een ongeziene combinatie: een avontuurlijk verblijf op een kampeervlot in Dilsen-Stokkem, gecombineerd met verfijnd dineren in het klasse restaurant De Poorterij.
Het is ook hier dat ons avontuur begint. Op zaterdag middag, voor we van wal steken naar ons kampeervlot, spreken we al even af met chef-kok Rudi Peters voor een kennismaking en een rondleiding in zijn moestuin.
Een man met een passie. Ronduit vertelt Rudi over het kweken van bio-groenten, die hij stuk voor stuk verwerkt in zijn recepten. Zijn assortiment is behoorlijk uitgebreid van knolselder en artisjokken tot (voor mij totaal nieuwe) unieke groenten. Links en rechts links mogen we proeven. Zo ontdekken we de smaak van de cucameloen, die in ons diner verwerkt zal worden tot een heerlijk gerecht.
Restaurant De Poorterij
We merken al snel dat een chef-kok en een fotograaf meer gemeen hebben dan we dachten en wisselen enthousiast verhalen uit. Wanneer Patricia (echtgenote en gastvrouw des huizes) komt vragen hoe lang de saus nog op het vuur mag staan, zien we dat het tijd wordt om naar Maascentrum De Wissen te vertrekken. Ik kijk al uit naar het diner van vanavond...
Restaurant de Poorterij

Nadat we aan het bezoekersonthaal van de dienst Toerisme Dilsen-Stokkem zijn ingecheckt en onze spullen zijn overgeladen in een kano, zetten we koers richting het kampeervlot. Varend op de Oude Maas zien we hoe menig fietser, net als wij, geniet van deze prachtige nazomer dag in de Maasvallei. Na een 20 tal minuten peddelen verschijnt onze kampplaats in de verte. In een rustige uithoek en ver weg van alle drukte staat ons kampeervlot, uitnodigend te blinken. Ons fotografen-hart neemt een sprongetje bij het zien van al die mogelijke composities.
Kampeervlot Dilsen-Stokkem
Eenmaal geïnstalleerd op ons vlot, benutten we de namiddag om mee op te gaan in het ritme van de natuur: Zalig luieren met een hotdog in de hand, lachen met elkaars stommiteiten, kano varen, foto’s maken, wat kan het leven toch eenvoudig zijn.
Kampeervlot Dilsen-Stokkem

Kampeervlot Dilsen-Stokkem
De zon begint te zakken en lijkt het landschap onder te dekken onder een dekentje van goud gele gloed. Nog even een petroleum lamp aansteken en de sfeer is compleet.
Kampeervlot Dilsen-Stokkem
Over sfeer gesproken, hoog tijd om naar De Poorterij te vertrekken en hoe doe je dat als je op een kampeervlot zit. Juist, over het water.
Oké, dit was net iets moeilijker dan verwacht. De maan is op haar kleinst en de omgeving is echt wel donker. Mits een paar kleine omweggetjes (neen, mannen varen niet verkeerd) komen we terug in de haven aan.
Kampeervlot Dilsen-Stokkem
Tien minuten later staan we aan de deur van De Poorterij, waar gastvrouw Patricia ons hartelijk onthaalt en chef Rudi ons enthousiast vanuit zijn open keuken begroet. Het restaurant straalt een warme en huiselijke sfeer uit. We krijgen een prachtig gedekte tafel met zicht op de keuken. Wat een contrast met een half uur geleden! Toen zaten we nog als avonturiers op een kampeervlot en nu zitten we als koningen aan tafel in een restaurant dat door Michelin bekroond werd met een Bib Gourmand. Gelukkig is er aperitief, met enkele lekkere hapjes om te bekomen :-).
Het contrast met onze hotdogs van de namiddag wordt gerecht per gerecht vergroot. In 7 gangen brengen Rudi en Patricia ons tot in de culinaire hemel. De ingrediënten die we vanmiddag in de moestuin gezien hebben worden omgetoverd tot overheerlijke kunstwerkjes.
Restaurant de Poorterij
Als een mooi harmonisch geheel worden de gerechten aan elkaar geregen en overtreffen ze elkaar telkens weer. Mijn persoonlijke favoriet was het hertekalf met eekhoorntjesbrood, girollen, macadamia en zonnewortel. En oh ja, de afwerking in sommige gerechten met gepofte boekweit is een sublieme verwijzing van chef Rudi naar de achtergebleven hagel, die je soms in wildgerechten kan terugvinden.
Restaurant de Poorterij
Als we na middernacht, als laatste gasten, afscheid nemen van deze top chef en zijn top gastvrouw is onze conclusie unaniem: Dit was culinaire ervaringen op topniveau!
In het holst van de nacht keren we weer terug naar ons kampeervlot. Dadelijk gaan slapen zou zonde zijn. We kraken nog een lekkere fles bier en Kristof haalt zijn gitaar boven om 'de score voor sfeer en gezelligheid' het dak uit te laten schieten.
"’s Avonds grote Jan, ’s morgens kleine man"? Niet als je Carlos mee op trip hebt. Om 6h30 weerklinkt het vrolijke deuntje van zijn wekker en opent hij de luiken van de hut om van de zonsopgang te kunnen genieten. Wanneer de lucht in het ochtendgloren rood, paars begint te kleuren en de dauw uit het water begint op te stijgen, kunnen ook Kristof en ik niet weerstaan aan de drang om uit onze warme slaapzak te kruipen en vanop het water te genieten van dit magische moment.
Kampeervlot Dilsen-Stokkem
Moe-maar-voldaan, sluiten we deze geweldige belevenis af, in Horeca De Wissen waar we na een vriendelijk onthaal genieten van een lekker ontbijt met een zalig uitzicht over de Oude Maas.
Horeca De Wissen
Praktisch:
Wil je na het lezen van deze blogpost zelf proeven van dit avontuur, klik dan snel even verder op de links hieronder of neem contact met het bezoekersonthaal van de dienst van Toerisme Dilsen-Stokkem om jouw avontuur vorm te geven.
- Toerisme Dilsen-Stokkem
- Restaurant De Poorterij
- Horeca De Wissen
- Rivierpark Maasvallei

- Reservaties Kampeervlot
Dienst Toerisme/Maascentrum De Wissen
Negenoordlaan 2, 3650 Dilsen-Stokkem
T + 32 89 75 21 71
toerisme@dilsen-stokkem.be
Kampeervlot Dilsen-Stokkem
Dank je wel Toerisme Dilsen-Stokkem en restaurant De Poorterij voor deze uitnodiging. Het was een onvergetelijke ervaring!
Foto's en video door: Kristof Massoels, Carlos Pimentel en Davy Prenen
Voor fotomateriaal met advies kan ik steeds terecht bij Sven van Bartokshop

Duikinitiatie bij TODI in Beringen