Heusden-Zolder, verrassend veelzijdig
Heusden-Zolder
Heusden-Zolder is sinds jaar en dag de ‘place to be’ in Vlaanderen als het gaat over auto- en wielersport, maar het heeft zo veel meer te bieden. Dat hebben we ontdekt toen we 2 dagen als toerist op stap gingen in deze mooie multi-culturele gemeente.
ZLDR Luchtfabriek
Onze 2-daagse start bij het mijnverleden van Heusden-Zolder. De oude mijnsite heeft een reconversie ondergaan en is vandaag een hippe hotspot in de gemeente geworden. Zo kan je er op bezoek gaan bij ZLDR Luchtfabriek. Reeds bij het binnenstappen in het oude ophaalmachinegebouw en de persluchtcentrale kom je terecht in een wereld van grote machines en prachtige verhalen over het rijke mijnverleden van deze streek. Aan de hand van beeld, lichtkunstwerken en de kracht van de architectuur van het gebouw worden jong en oud ondergedompeld in de fascinerende wereld van de stoere mijnwerkers.
ZLDR Luchtfabriek is dagelijks vrij te bezoeken tussen 9-17h. Wil je graag onder begeleiding van een gids een bezoek brengen, dan kan dit op zondag om 14h (zonder reservatie, 3 euro pp, kinderen onder de 12j gratis) Meer info, geleide bezoeken of bezoeken op andere tijdstippen: Toerisme Heusden-Zolder
ZLDR Luchtfabriek
Naast ZLDR Luchtfabriek kan je op de site ook een bezoek brengen aan de Kringloop winkel, genieten van de prachtige architectuur op het grote marktplein en mocht je op de 2de of 4de woensdag van de maand passeren dan tref je er ook de bekende Multiculturele Markt aan, waar meer dan 170 standhouders exotische producten aan de man brengen.
Verder met de fiets op verkenning? Huur een fiets bij Den Lavaar
Op verkenning met de fiets of te voet
Met de fiets of te voet kan je vanop de mijnsite verder op verkenning trekken. Zowel de prachtige natuur als de mijn-architectuur zijn thema’s die centraal staan in de uitgestippelde routes die Toerisme Heusden-Zolder aanbiedt. Uiteraard kan je ook op eigen houtje op verkenning gaan. Niets zo plezant als nieuwe dingen ontdekken. Stap eens een Pools of Italiaans winkeltje binnen en laat je verrassen door de gastvrijheid van de ‘Heusden-Zoldernaren’ (of hoe noem je de inwoners hier).
Heusden-Zolder
De prachtige natuur
Hoewel Heusden-Zolder een dicht bebouwde gemeente is kan je er toch genieten van de prachtige natuur en rust. Een wandeling naar de top van de mijnterril geeft je een panoramisch uitzicht met vergezichten tot wel 40 km bij helder weer. Zo spot je dan de vele andere mijnterrils die Limburg rijk is. Een ander mooi natuurgebied ligt in het zuiden van de gemeente. Daar vormen de domeinen Vogelsanck en Terlaemen een indrukwekkend geheel van ruim 2500 ha groen dat de groene long van de gemeente vormt. Vergeet hier niet even te passeren op het Sterrenplekje met uitzicht over de vijvers en op het kasteel van Terlaemen. Dit uitzichtpunt is een van de mooiste uit de provincie Limburg en herbergt tevens de Kluis van Bolderberg.
Circuit Zolder
Vanop de Kluis van Bolderberg en langs de omliggende vijvers zetten we onze tocht verder naar Circuit Zolder en de Sacramentskapel die zich bevindt ten midden van de racetrack. Circuit Zolder is een totaal beleving voor het hele gezin vandaag de dag. Tijdens het seizoen kan je er tal van races en evenementen bijwonen.
Zelf zin in een adrenaline kick? Rij dan, net als ons, een paar rondjes mee op het circuit met een echte race piloot. Meer info hierover vind je bij de mensen van Skylimit Events. Doe je het graag wat rustiger aan of moet je bekomen van de kick, breng dan even een bezoekje aan het Museum van Circuit Zolder.
Zolder is en blijft de place to be voor de auto- en wielersport, maar zoals je gelezen hebt valt er nog zo veel mee te ontdekken.
Wij komen zeker nog eens terug om volgende hotspots te ontdekken:
  • Domein Bovy
  • Kasteel Meylandt
  • Het Domherenbos
  • Het Heemkundig museum Woutershof
  • Meer Circuit Zolder
Dineren of lunchen in Heusden-Zolder?
Restaurant RAUW: Een trendy restaurant dat het low en slow garen van vlees en vis tot een kunst verheft. Chef Fabio en zijn team maken er een totaalbeleving van.
Restaurant Laurus: Een klasse restaurant zonder streken, waar elk bord als een kunstwerkje wordt gepresenteerd en je steevast in de watten wordt gelegd door gastvrouw Sonia en chef Bruno.
Den Lavaar: Het echte 'mijn-eetkaffee' gelegen op de mijnsite in één van de historische gebouwen (voormalige wasplaats) biedt een gezellig kader en uitgebreide kaart met als specialiteit steengrillen.
El Parachutero: Geniet van de artisanale broodjes van El Parachutero. Een bezoek aan deze brunchbakkerij van Johan en Marie is een absolute aanrader. Je kan er ontbijten of lunchen of waarom niet je picknick samenstellen.
La Baracca: Op stap in de mijn cité? Stop dan zeker even bij La Baracca waar uitbater Patrick je laat zien hoe joviaal een Italiaan (excuseer een Italiaanse Belg) kan zijn.
Brasserie The Wheels: Geniet van een lekkere maaltijd of een drankje te midden van Circuit Zolder. Van op het terras kijk je er tevens uit op het indrukwekkende BMX Circuit. Wees er maar zeker van dat je kinderen onder de indruk zullen zijn.
Overnachten in Heusden-Zolder?
Hotel De Pits: Overnachten met een prachtig uitzicht over Circuit Zolder en de wijde omgeving. In Hotel de Pits geniet je van alle modern comfort, een mooie wellness en culinair word je er verwend in de Brasserie.
B&B Casa Maran & Wellness Ayapura: Genieten van een gezellige, klasse B&B op een boogscheut van Circuit Zolder en de andere hotspots in Heusden-Zolder. Tevens kan je er bij de buren van Ayapura, genieten van een prachtige wellness ervaring (privé sauna).
Hotel Soetewey: Logeren in het bos nabij de Kluis in Bolderberg. Genieten van alle comfort midden in de natuur. Hotel Soetewey beschikt over een wellness en een eigen restaurant.
Meer blogs en info over Heusden-Zolder
120+ blogposts over vakantie en uitstappen in België via de kaart van België
Toerisme Heusden-Zolder

Circuit Zolder - Skylimit Events Heusden-Zolder Heusden-Zolder

Fonds de Quarreux, een alternatief voor Ninglinspo

9 dingen die je moet weten als je met een Limburger aan tafel zit