Natuurreservaat de Mombeekvallei
Experience Belgium Limburg visitlimburg Mombeekvallei Alken
Natuurreservaat De Mombeekvallei, gelegen tussen Alken en Hasselt, is een verborgen schat. Langs de oevers van de slingerende Mombeek tref je een prachtig landschap aan, gevormd door beemden, broekbossen en vruchtbare landbouwgronden. Voor veel toeristen is een wandeling in De Mombeekvallei een waardig alternatief voor de bekendere trekpleisters in Limburg (België).
Het reservaat biedt tal van bewegwijzerde wandel-, mbt(fiets)routes. De paden lopen door een afwisselend landschap en gaan van verharde paden tot denkbeeldige paden die recht door een veld kruisen. In het weekend tref je er regelmatig fietsers aan die je met een Limburgse vriendelijkheid begroeten.
Tijdens onze verkenning van de Mombeekvallei konden we genieten van sprookjesachtige mist. Een natuurverschijnsel dat zich, in dit landschap, regelmatig in de vroege ochtend of vooravond voordoet.
Een landbouwer, waar we een praatje mee maakte, vertelde ons dat je, bij helder weer, prachtige vergezichten hebt over de omgeving. Wanneer je, over kronkelende plankenpaden, en fotogenieke houten brugjes die het landschap doorkruisen van links naar rechts, afdaalt in de vallei, tref je prachtige broekbossen. Door de vochtige bodem in de vallei kunnen deze bossen hun typische vorm ontwikkelen. Dit landschap is thuis voor vele dieren en amfibieën, waaronder enkele unieke soorten zoals de kleurrijke Ijsvogel. Bezoek de Mombeekvallei ook eens in de lente, wanneer de talrijke graslanden vol staan met kleurrijke bloemen en druk bezocht worden door vlinders en insecten.
Experience Belgium Limburg visitlimburg Mombeekvallei Alken Experience Belgium Limburg visitlimburg Mombeekvallei Alken Experience Belgium Limburg visitlimburg Mombeekvallei Alken

Natuurreservaat De Teut in Zonhoven

Fonds de Quarreux, een alternatief voor Ninglinspo