Sint-Truiden By Lights
Sint-Truiden by Lights
Joepie, we waren erbij. Eén van de gelukkige winnaars om Sint-Truiden By Lights te ontdekken met een gids. Dank je wel Toerisme Sint-Truiden , ik kan jullie nu al verklappen dat we ervan genoten hebben.
Warm ingeduffeld met sjaals, mutsen en handschoenen trokken we er op uit met ons vieren. We werden meteen warm onthaald, met een heerlijk glaasje fruitjenever of appelsap en lekkere koekjes.
Sint-Truiden by Lights
Gids Hedwig nam ons mee door een magisch Sint-Truiden. Onze kinderen hadden op voorhand gevreesd voor een saaie gids, maar dat was Hedwig zeker niet. Vanaf de eerste minuut waren we verkocht en wou Paulien zo dicht mogelijk in haar buurt blijven. Interessante weetjes en verschillende anekdotes, werden ons met passie verteld. Zo leerden we onder andere, waarom de muren hoger zijn dan de daken op de Grote Markt, wie de bezemcommandant was, welke belangrijke rol de Minderbroeders hadden, wat de straf was op fruit stelen, waarvoor urine werd gebruikt in de Middeleeuwen, naar welke kerk je moet gaan als je vrouw een scheve schaats heeft gereden, … en nog zoveel meer. Uiteraard kwamen we ook alles te weten over de betekenis en het verhaal achter de lichtinstallaties.
Sint-Truiden by Lights
Er zat een goede afwisseling in de tocht van een 5-tal kilometer. Niet alleen stopten we bij alle speciale verlichtingen, we kregen ook een kleine rondleiding in het klooster van de Minderbroeders en mochten de Abdijtoren beklimmen. Een goede timing zorgde er voor dat we konden genieten van een lichtshow op het stadshuis en een vuurspektakel in het Klein Stadspark. Onderweg kregen we nog een heerlijk kommetje soep met veel balletjes.
Sint-Truiden by Lights Sint-Truiden by Lights
Sommige verlichtingen vonden de kinderen gewoon de max. Zo was er een spel, waar ze zoveel mogelijk appels en peren moesten plat stampen. De drie lampen, die zorgden voor schaduwen in verschillende kleuren, wou Paulien zelfs op haar kamer. Er was ook een ‘sprekende boom’, die ons een beetje liet denken aan kabouter Plop. En hoewel Jules echt alle lichtkunstwerken kon smaken, ging hij steeds op zoek naar waar het licht vandaan kwam.
Sint-Truiden by Lights
Naar het einde toe beseften we dat een extra paar sokken van pas had kunnen komen. De hemel was helder en bij een temperatuur van 2 graden begon de koude een beetje vat op ons te krijgen. Maar dat was dan ook het enige minpunt. Onze wandeling was voorbij voor we het goed wisten.
Drie uur na vertrek, kregen we nog een typisch Sint-Truidens afscheidscadeautje. Nog even onder ons wat nakaarten en opwarmen met thee en een warme chocomelk op de Grote Markt en dan richting beddenbak.
Sint-Truiden by Lights Sint-Truiden by Lights Sint-Truiden by Lights Sint-Truiden by Lights

Praktisch:
Genieten van Sint-Truiden By Lights kan nog tot 14 februari 2018 (en hopelijk terug volgende herfst en winter). Elke vrijdag, zaterdag en zondag gaat na zonsondergang de verlichting aan. Je kan deze individueel bezoeken (gratis) of met een gids. Elke laatste zaterdag van de maand, wordt er nog een extra streepje muziek aan toegevoegd.

Jeneverbessen... boeit da?

Voeren, waar de suikerspinnen groeien aan de bomen