Jeneverbessen... boeit da?
Jeneverbessen
Het begon allemaal op oudjaar. We zagen een advertentie over een begeleide wandeling door Duinengordel: 'Op zoek naar jeneverbessen'. Ik had nog nooit in mijn leven een jeneverbesstruik gezien, laat staan dat ik wist dat dit aan een struik groeit. Ook Davy en onze kinderen hadden geen idee. Dus met onze volle nieuwsgierigheid gingen we op pad. Jammer genoeg zagen we geen jeneverbessen tijdens die wandeling. Gelukkig hadden de gidsen wel jenever bij.
Van de gids leerden we dat er in As een groot bos is, vol met jeneverbesstruiken. Samen met taxus was dit de eerste naaldbegroeiing in Limburg.
Met dit in mijn achterhoofd en met de zon die ons naar buiten lokte, vertrokken we gisteren richting As. Deze keer met iets minder enthousiaste kinderen. Jules met een verstopte neus en Paulien met een losse tand (elk excuus is goed). Een wandeling van 4 km zou zeker wel lukken, zelf met een losse tand, dacht ik dan.
We vertrokken vanaf de parking van de schuttersclub, namen de groene wandeling en gingen naar links bij het vertrek. Onze eerste jeneverbesstruik hadden we vlug gespot. Doel bereikt! Nadien waren we licht teleurgesteld. Hoewel we nog steeds in een aangenaam landschap vertoefden, waren er geen jeneverbessen meer te bespeuren. In de lucht was er echter wel veel te beleven. Talrijke sportvliegtuigen en zelf een zweefvliegtuig vlogen over onze wandelroute.
In de tweede helft van de wandeling, kregen we te zien voor wat we kwamen. Kleine kronkelwegjes namen ons mee langs talrijke jeneverbesstruiken in een toch wel bijzonder landschap. Een giraf zou er niet in misstaan hebben. We spotten zelfs rijpe jeneverbessen. (Wist je dat dit 2 jaar duurt). De interesse groeide, de verstopte neus werd vergeten en die tand is er 's avonds vanzelf uitgevallen.
Jeneverbessen Jeneverbessen Jeneverbessen Jeneverbessen Jeneverbessen

Praktisch:
Het Heiderbos maakt deel uit van het Thorpark en heeft maar liefst 7000 jeneverbesstruiken. Dit is uniek in Vlaanderen.
De groene wandeling is slecht één van de vele wandelingen in het Thorpark (gebied in het Nationaal park hoge Kempen). De lengtes variëren van 2 tot 16 km.

9 dingen die je moet weten als je met een Limburger aan tafel zit

Sint-Truiden By Lights