Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
Vorig weekend stond volledig in het teken van de Krokuskriebels. We brachten niet alleen een bezoekje aan het Damiaanmuseum, we gingen ook langs in het belevingcentrum '14-'18 in Tildonk. Het belevingscentrum bevindt zich in het voormalige Urselinenklooster. Tijdens ons bezoek leerden we dat deze locatie niet toevallig is gekozen.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
Bij het onthaal konden we kiezen tussen de speciale krokuskriebels fiche of de normale kinderbundel. Beide opties zijn mooi uitgewerkt en zien er bijzonder verzorgd uit. Wij gingen voor de krokuskriebels fiche. Voor we onze verkenningstocht aanvatten, mochten de kinderen zich verkleden. Voilà, zo zaten we meteen in de tijd van de Groote Oorlog.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
Een op kindermaat gemaakte opdrachtenkaart leidde ons langs alle zalen van het museum. Paulien was erg gedreven om alle opdrachten zo snel en goed mogelijk op te lossen. Al snel begrepen we dat de opdrachten niet in chronologische volgorde stonden en dat we dus kriskras op zoek moesten door het hele museum.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
Zo was er een zuilenzaal, waar je aan elke zuil, kon luisteren naar de persoonlijke beleving van verschillende mensen. De kinderen mochten op zoek naar Gustavine, een meisje dat 100 geleden snoepjes kreeg van een soldaat. Ook de getuigenis van een landbouwer, een Tildonkse kloosterzuster, een Belgische generaal, een Duitse militair, ... konden worden gehoord. Stilletjes aan beginnen we ons een beeld te vormen van hoe die Groote Oorlog moet hebben gevoeld.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
In een mooi geïllustreerde film kwamen we meer te weten over de de Eerste Wereldoolog. Het onstaan ervan, hoe België erin betrokken geraakte, wat een Dikke Bertha is en wat de rol van dit klooster was geweest.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
Verder leerden we onder andere over hoe kinderen naar school gingen, wat een voedselbon was, welke bevelen men moesten opvolgen en vonden zelfs een aantal recepten uit de oorlogstijd. De belofte om samen oorlogswafels te bakken, is nog niet nagekomen, maar staat wel nog op ons todo-lijstje.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
Heel stil werd het toen we het gordijn achter ons dicht trokken en de geluidenkamer binnen stapten. Midden in een duistere ruimte gingen we rug tegen rug zitten en luisterden we naar de geluiden van de Groote Oorlog. Je kan veel lezen en zien over deze donkere dagen uit onze geschiedenis, maar hier in het belevingscentrum gaan ze een stapje verder.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk
Bij het naar buiten gaan, kwamen nog we een bekende tegen. Een achternicht van Wendy die in de Engelenburcht (een brasserie, traiteur en feestzaal dat net zoals het belevingscentrum, zijn intrek heeft gevonden in het prachitge Urselinenklooster) werkt.

Gelukkig kwam onze ontmoeting net voor de middag-drukte en was er nog tijd voor een mini rondleiding. De brasserie bevindt zich in de zaal waar vroeger de missiezusters aten. In de voormalige kapel kan je dan weer in een prachtig kader brunchen en dineren en de vroegere kerk werd omgetoverd tot een sprookjesachtige feestzaal. Een beetje jammer dat wij al andere plannen hadden voor middageten, maar hier komen we zeker nog eens terug om te dineren in dit mooie kader.
Belevingscentrum '14-'18 Tildonk Belevingscentrum '14-'18 Tildonk Belevingscentrum '14-'18 Tildonk

Praktisch:
Meer info over het Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk kan je hier vinden.
Onze foto's zijn genomen met een Fujifilm X-T20 + Fujinon XF 18-55mm 2.8-4 verkrijgbaar bij BARTOK SHOP

Damiaanmuseum in Tremelo

Uitkijktoren - De VVV toren van Gerhagen