Lap! We zijn gevost!
Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Oké, ik heb het gedaan, nochtans gebeurt het echt niet vaak. Ik heb doorgeklikt op een reclameadvertentie, een beetje met schaamte. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ben verleid door die knappe vos op de affiche van de expeditie in het land van Reynaert Vossen. Toen ik zag wat er te gebeuren viel, was ik helemaal verkocht.
Een fietstocht van 40 of 60 km, met onderweg enkele tentoonstellingen en een zoektocht, allemaal in het thema van Reynaert de Vos. Maar wie was die Reynaert ook al weer. Na een beetje diagonaal leeswerk, kwam ik er achter dat het een grote deugniet was. Meer wou ik er voorlopig nog niet over weten, want wat is er leuker dan je te laten verrassen.
Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Op een mooie donderdag in mei trekken Davy en ik naar Beveren, net over de grens met Antwerpen in Oost-Vlaanderen. De tocht begint bij het Hof van Nobel, nabij Burcht Singelberg. Het is de eerste keer dat we daar komen en qua architectuur laat het al direct een indruk op ons na. Een aantal wapperende vlaggen met de afbeelding van 'de verleidelijke vos' wijzen de weg.
Het Hof van Nobel geeft door zijn knappe decor een pretpark gevoel. Aan het onthaal staat vriendelijk personeel, die onze reservatie checkt, ons voorziet van een rugzak met het nodige materiaal (+ enkele leuke extra’s) en uitleg geeft over de zoek- en fietstocht.
Hier komen we op een speciale manier (ik ga niet te veel verklappen, maar we hebben af en toe goed gelachen) meer te weten over het verhaal van Reynaert de Vos.
Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Na wat koffie en thee, kijken we eens goed in onze rugzak en beginnen we aan de zoektocht. En neen, het is geen zoektocht waar je saaie lange antwoorden moet gaan opschrijven. Je hebt er zelfs geen pen voor nodig. Het is de bedoeling dat je opdrachten uitvoert, al dan niet met behulp van een krant, en zo alle symbolen van het ‘Reynaert alfabet’ vindt.
Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Bon, je vermoedt het misschien al, na drie kwartier zitten we nog niet op de fiets. Ondertussen is het bijna twaalf uur, tijd om iets te eten. Vermits de keuken van het Hof van Nobel nog niet open is, kiezen we ervoor om al een deel van ons noodrantsoen op te eten bij een drankje.
Met het zonnetje aan de hemel en een stevige wind beginnen we aan de tocht. De route is goed aangegeven. In mijn hand houd ik de kaart met bijzonderheden, die we onderweg zouden moeten tegenkomen. (Belangrijk is dat je even op voorhand leest wat de nummers betekenen, want deze zijn niet allemaal even zichtbaar.)
Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Al gauw belanden we in het Mercatorhuis, waar we worden opgewacht door iemand van het Vossen-personeel, die een woordje uitleg geeft over de tentoonstelling en de zoektocht. We kijken onze ogen uit, lossen puzzels op, genieten van het tuintje met de prachtige kunstwerken en kruipen weer de fiets op.
Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Dit is de rode draad van de dag. Het fijne eraan is dat je er zelf een heel sociale bedoeling van kan maken, want iedereen legt dezelfde tocht af en moet dezelfde raadsels zien op te lossen. De tocht is op het moment dat wij gaan helemaal uitverkocht. Koppen lopen is er niet bij, maar om iemand te vinden om samen een eindje te fietsen of een puzzel op te lossen, is helemaal niet moeilijk.
Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Onze tocht leidt ons verder naar ‘Het Trianon van de Koningin’, waar de leukste en de moeilijkste puzzels zijn, en het ‘Huis van Zonde’, dat ik ronduit prachtig vind. Door de stevige wind (en geen elektrische hulp) besluiten we om voor de 40km te kiezen, waardoor we ‘Het cachot’ moeten laten links liggen. Ik ben nog steeds benieuwd wat daar te beleven valt.
Expeditie in het land van Reynaert Vossen Expeditie in het land van Reynaert Vossen Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Met de wind in de rug belanden we rond half zeven terug in het Hof van Nobel. Tijd voor de finale van de zoektocht. Yeah, we hebben maar één foutje en slepen tot slot nog enkele leuke prijzen in de wacht.
Praktisch:
Wil je graag kennis maken met deze fantastische expeditie? Deelnemen kan van 0 tot 15 euro per persoon (afhankelijk van tijdstip/leeftijd/groep). Reserveren is aan te raden.

Startpunt van de expeditie is Burcht Singelberg, Ketenislaan 1, Haven 1548, 9130 Kallo-Beveren. Volg vanaf de Ketenislaan de borden Burcht Singelberg. Neem de inrit Burcht Singelberg, Haven 1548. Volg de weg, achter de kantoorgebouwen langs, naar het achterste parkeerterrein. Daar vindt u de ingang van Loods 5

Nog een laatste tip: Zorg ervoor dat je een lunchpakket meeneemt of kijk op voorhand even waar je kunt eten. Wij hadden Kallo overgeslagen om iets te bikken en kwamen pas in Kieldrecht terug iets tegen om eten (buiten een ijsje).
Expeditie in het land van Reynaert Vossen

Expeditie in het land van Reynaert Vossen
Onze foto's zijn genomen met een Fujifilm X-T20 + Fujinon XF 18-55mm 2.8-4 verkrijgbaar bij Bartok Shop
Voor ons Outdoor Materiaal gaan wij steeds te rade bij Verreweg Outdoor

Antwerpen zoals je het nog nooit bekeek

Zonsondergang op de indrukwekkende rotswand van Le Hérou