Uitkijktoren - De VVV toren van Gerhagen
VVV-Toren Gerhagen
Het heeft iets speciaals zo’n uitkijktoren. Een uitnodiging die roept: ‘Beklim mij en bekijk de wereld eens van hier boven!’ Reden genoeg voor ons om op ‘Uitkijktoren-toer’ te gaan. De VVV toren van Gerhagen, op de grens van Limburg, met provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant, is de eerste op ons lijstje.
Op zondagnamiddag, nadat we de kinderen hebben gedropt bij de jeugdbeweging, trekken we richting Gerhagen (Tessenderlo). Het is ijzig koud en droog en eigenlijk hadden we verwacht dat we hier zo goed als alleen gingen zijn, maar niets was minder waar. De ruime parking staat halfvol en menig wandelaar geniet van de mooie natuur die domein Gerhagen te bieden heeft. Het domein (natuurgebied) is meer dan 900ha groot en is samen met de Merodebossen één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Vlaanderen.
VVV-Toren Gerhagen
Naast de uitkijktoren vind je het Bosmuseum. We kiezen er voor om hier ons bezoek te starten. De vriendelijke man aan het onthaal, vertelt ons over de permanente tentoonstelling ‘van ei tot ei’ en over het natuurgebied de Merode. Al van bij de eerste stappen doorheen het museum, wordt het ons duidelijk dat we hier terecht gekomen zijn in een grote schatkamer vol vogels. Een indrukwekkende collectie van honderden opgezette vogels uit het Europese continent staan tentoongesteld, van hele kleine vogeltjes tot de grootste exemplaren. Amai, er zitten er een paar tussen waar je geen ruzie mee wil krijgen.
Bosmusuem Gerhagen Bosmusuem Gerhagen
Via een interactief scherm leren we vogelgeluiden herkennen en in een volgende ruimte ontdekken we dat niet elke vogel in het standaard vogelhuisje past. Naast de uitgebreide collectie opgezette vogels beschikt het museum ook over een bijna even grote collectie vogeleieren. Wist jij dat het kleinste vogelei slechts 3mm groot is?
Bosmuseum Gerhagen Bosmuseum Gerhagen
Na een klein uurtje hebben we het volledige museum verkent. Met de kinderen erbij, zou het vast wat langer hebben geduurd. Een bezoek aan het museum is gratis tijdens de normale openingsuren. Wil je op een ander moment op bezoek komen of het museum onder begeleiding van een gids bezoeken, dan kan dit op afspraak.
Eenmaal terug buiten trekken we verder richting de uitkijktoren. We passeren hiervoor een speelterrein en maken ons de bedenking dat mochten Jules en Paulien mee op pad geweest zijn, we hier halt hadden moeten houden. Vanuit onze ooghoeken valt ons het aanpalend terras van een horeca zaak op zien we de perspectieven voor een volgend bezoek.
VVV-Toren Gerhagen
De bijna 19 meter hoge uitkijktoren staat statig boven op een zanderige berg. Een spiraalvormige trap leidt ons naar boven. Naar mate dat we hoger gaan, voelen we hoe de wind met de toren speelt. Eénmaal boven kunnen we genieten van een bosrijk vergezicht. Onder andere de abdij van Averbode en de mijnterrils van Beringen kunnen we vanaf hier bewonderen. Na een kleine test van de telescopische verrekijker en een blik in alle windrichtingen worden we overweldigd door het koude gevoel en zetten we de afdaling terug in.
VVV-Toren Gerhagen
Op de terugweg naar de parking houden we nog even halt aan de infoborden die de verschillende thema wandelingen tonen. Van een stilte- en fluisterwandeling tot rolstoelvriendelijke wandelingen of wat denk je van een wandeling tot aan de Lekdreef in Averbode en terug. Wij vonden er alvast voldoende inspiratie voor een toffe wandeling.
VVV-Toren Gerhagen
Wist je dat de VVV uitkijktoren passeert met de fiets tussen knooppunt 334 en knooppunt 331 of te voet tussen knooppunt 113 en knooppunt 304

Conclusie: Deze uitkijktoren was meteen een voltreffer. Prachtige vergezichten en de grote variëteit aan activiteiten rondom de toren zorgen ervoor dat ze ons hier nog terug zien.
VVV-Toren Gerhagen

Praktisch:
Meer info over de VVV Toren van Gerhagen en het Bosmuseum kan je hier vinden.
Onze foto's zijn genomen met een Fujifilm X-T20 + Fujinon XF 18-55mm 2.8-4 verkrijgbaar bij BARTOK SHOP
Voor ons Outdoor Materiaal gaan wij steeds te rade bij VERREWEG OUTDOOR

Belevingscentrum '14-'18 Tildonk

Kano varen op het Stuwmeer van Nisramont (Barrage de Nisramont)