Ondergronds in de hoofdstad van Wallonië
Namen de hoofdstad van Wallonië
Je herkent het wel. Een zondag ochtend aan het ontbijt met deze vraag op tafel: “Wat gaan wij doen vandaag?” Het geplande familie uitstapje met zus en ouders richting het pretpark was geannuleerd omwille van de hittegolf, maar in een dag Netflix kijken en taart eten hadden we ook geen zin, dus stapten wij de auto in richting Dinant. Een dagje slenteren in deze stad langs de Maas leek ons het ideale uitje.
Dinant hebben we die dag echter niet gezien… Net voor Namen kwamen we terecht in een stilstaande file, zo eentje waar je echt niet in wil komen stilstaan. Flexibel als we zijn, werden onze plannen omgegooid en namen we de volgende afrit richting de hoofdstand van Wallonië.
Namen de hoofdstad van Wallonië
In Namen hebben ze net zoals in Dinant een citadel, dus lang we moesten niet zoeken naar een toeristische attractie voor onze daguitstap.
Op een warme dag als vandaag had zelfs ik niet veel overtuigingskracht nodig om met de wagen naar boven te rijden en hem aan de voordeur van de citadel te parkeren. Terwijl we over de kasseiweg naar boven slingeren genieten we van het weidse vergezicht en krijgen we stilaan een beeld van de imposante citadel van Namen. We leren later tijdens onze rondleiding dat dit bouwwerk, met zijn 7 kilometer lange ondergrondse gangen, inderdaad één van Europa's grootste burchten is.
Namen de hoofdstad van Wallonië
In het gloednieuwe bezoekerscentrum Terra Nova, dat zijn onderdak heeft gevonden in de oude kazerne, schaffen we ons een Citadelle PASS aan waarmee we 3 vliegen in 1 klap slaan. (een rondrit met het toeristentreintje, een bezoek aan het bezoekerscentrum Terra Nova en een rondleiding met een gids doorheen de ondergrondse gangen van de citadel.)
Namen de hoofdstad van Wallonië Namen de hoofdstad van Wallonië
De vele foto's, filmpjes en maquettes in Terra Nova nemen ons mee op een tijdreis. Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat de citadel op vulkanisch gesteente is gebouwd en België heel lang geleden (toen de dieren nog spraken) onder de evenaar lag. Uiteraard komt ook de geschiedenis van de citadel en de stad Namen waar ze met verbonden is ruim aan bod.
Namen de hoofdstad van Wallonië
Met onze gids Laurine trekken we de ondergrond in. Aan de hand van straffe verhalen en animaties op de muren leren we hoe en in welke periodes deze termietenheuvel tot stand kwam, welke functies dit gangenstelstel had en dat het een Europees project was. Zowel de Belgen, Nederlanders, Fransen, Italianen als de Spanjaarden (en waarschijnlijk zijn we er nog een paar vergeten) hebben doorheen de eeuwen hun stempel op dit bouwkundig erfgoed gedrukt.
Namen de hoofdstad van Wallonië
Na de 2de wereldoorlog kreeg de citadel een publieke functie en werd het huidige park aangelegd. Het is er zalig genieten van al die mooie vergezichten over de Maasvallei.
Namen de hoofdstad van Wallonië
Dat we er honger van gekregen hebben. Hoog tijd dus om af te zakken naar het centrum van Namen om onze magen te vullen. Bij Restaurant Bodart aan de Place d'Armes genieten we van een welverdiend avondmaal en snuiven we nog even de sfeer op van het Foodtruck Festival dat was neergestreken in de binnenstad.
Namen de hoofdstad van Wallonië Namen de hoofdstad van Wallonië
Met de ondergaande zon nemen we afscheid van Namen. Dit afscheid is geen vaarwel, wij hebben de smaak te pakken en komen vast en zeker terug voor meer.
Namen de hoofdstad van Wallonië
Praktisch:
Meer info over de Citadel van Namen (openingsuren, tarieven,...)
Parkeren kan op verschillende plaatsen vlakbij de citadel (Route Merveilleuse - Namen).
Onze foto's zijn genomen met een Fujifilm X-T20 + Fujinon XF 18-55mm 2.8-4 verkrijgbaar bij Bartok Shop
Voor ons Outdoor Materiaal gaan wij steeds te rade bij Verreweg Outdoor
Nog enkele sfeerbeelden:
Namen de hoofdstad van Wallonië

Namen de hoofdstad van Wallonië

Namen de hoofdstad van Wallonië

Namen de hoofdstad van Wallonië

Zonsondergang op de indrukwekkende rotswand van le Hérou

Duikinitiatie bij TODI in Beringen