9 dingen die je moet weten als je met een Limburger aan tafel zit ...
Limburg
Limburgers, ze zijn gezellig, kunnen mythische verhalen vertellen, hebben hun eigen taaltje, en het lijkt wel alsof ze elkaar allemaal kennen. Kortom de ideale partij om naast te zitten. Deze 9 tips zorgen ervoor dat je na vanavond Limburg nog binnen durft.
1. Limburg is groter dan Hasselt
Het lijkt wel alsof alle Limburgers elkaar kennen als je hun hoort vertellen over "Piet van Louis van Martha opt hukske". Limburgers zijn echte 'wereldburgers' en leven al lang niet meer enkel onder de kerktoren. Trouwens, wees voorzichtig als je vertelt dat je ook al eens in Limburg bent geweest en enkel nog maar in Hasselt of Maasmechelen Village passeerde...
2. Limburgers kalle plat mit de kienjer
Als Limburgers met hun kinderen aan tafel zitten spreken ze Limburgs onder elkaar, al zal elke Limburger beweren dat ze perfect AN spreken. Vraag daarom deze keer niet hoe men in Limburg een eekhoorn noemt.
3. Limburgers wisselen elke 10 jaar van voordeur
Als je als Limburger 20 jaar wordt, loop je de kans om 's morgens 20 voordeuren in de tuin aan te treffen. En is er 'gesierd': van toiletpapier in de bomen tot over het dak en je fiets vind je gegarandeerd in de hoogste boomtop terug.
4. Over Limburgers wordt er gezegd dat ze goed kunnen zingen
Dit heeft er wel voor gezorgd dat Limburg de enige Belgische provincie is met een eigen volkslied. Zet maar eens aan met "Waar in 't bronsgroen eikenhout..." en elke Limburger aan tafel zal met de hand op het hart en uit volle borst aanvullen " ’t nachtegaaltje zingt. Over 't malse korenveld, ’t lied des leeuweriks klinkt. Waar de hoorn des herders schalt, langs der beekjes boord. Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord!"
5. Limburgers zijn romantische mensen
Niet verwonderlijk als je ziet met welke prachtige natuur Limburg gezegend is. Fietsen in het 'Fietsparadijs' of wandelen naar een 'Sterrenplekje' zijn dan ook enkele van de romantische toppers in Limburg.
6. Limburgers zijn echte bierkenners
Limburg telt een groot aantal lokale brouwerijen en deze hebben elk hun eigen fanclub. Zin in een discussie met een Limburger, laat dan even vallen dat je Cristal Alken niet te zuipen vindt.
7. Limburg telt het enige en eerste Nationale park van België
Je moet dus niet naar de andere kant van de wereld om eens een Nationaal Park te bezoeken. In het Nationaal Park Hoge Kempen geniet je van uitgestrekte dennenbossen, afgewisseld met paarsbloeiende heide, grote waterplassen die getuigen van grind- en zandwinning en hoge toppen die de grootse vergezichten geven.
8. In Limburg is het altijd enkele graden warmer of kouder dan in de rest van het Vlaanderen
De zandgrond in Limburg zorgt voor een bijzonder micro klimaat. Wist je trouwens dat de Limburgse Sahara bestaat?
9. Toerisme groeit elk jaar in Limburg
Wil je Limburg zelf ontdekken of geïnspireerd worden door prachtige beelden uit de warmste provincie, volg dan Visit Limburg op Instagram of Facebook

Heusden-Zolder, verrassend veelzijdig

Jeneverbessen... boeit da?